ŠARIŠSKÉ MICHAĽANY: Obec dnes navštívil exminister vnútra Vladimír Palko

10.08.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 10. augusta (TASR) – Poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Vladimír Palko navštívil dnes popoludní Šarišské Michaľany, kde sa stretol so starostom obce.
Zástupcom médií povedal, že spolu hovorili o súčasnej situácii a náladách medzi obyvateľmi a rovnako sa zaujímal o problémy, ktoré v tejto obci zapríčiňujú neprispôsobiví Rómovia.
Dodal, že chápe obyčajných riadnych občanov, ktorí žijú na pomedzí s rómskou komunitou a majú pocit, že nikto nevenuje pozornosť tomu utrpeniu, ktoré prežívajú v každodennom živote.
\"Ja nemám pre nich nejaké zázračné rýchle riešenie, ale aspoň som prišiel, aby som povedal, áno rozumiem tomu, že tento problém tu je a treba ho riešiť. Ak bude jediný človek, ktorý bude hovoriť o rómskom probléme, ak to bude extrémista Kotleba, tak to bude teda riadna katastrofa, \" konštatoval poslanec. Podľa neho by sa tomuto problému mali venovať v prvom rade etablovaní politici a prvé, čo treba urobiť, je dať ľuďom signál, že sa ich niekto zastane.
Palko si nemyslí, že by obyvatelia tejto obce boli naklonení extrémistickým hnutiam, ale ich problémom je predovšetkým rómska kriminalita, s ktorou sa neustále stretávajú.
\"Tí ľudia by potrebovali vidieť, ako polícia zasahuje aj proti rómskej kriminalite, že sa ten zákon ako tak presadzuje, \" poznamenal Palko. Z tohto dôvodu by sa podľa neho malo uvažovať o posilnení alebo zriadení nových policajných oddelení v lokalitách, kde takéto problémy pretrvávajú, prípadne špecificky zo štátneho rozpočtu podporiť obecné polície.
Dodal, že s tým vlastne súvisí aj jeho návrh, aby sa robili štatistiky rómskej kriminality. \"Ak je tu nejaký problém, tak riešme ho so znalosťou veci. Pozrime sa na tie tvrdé dáta, na tie čísla, ako je to s rómskou kriminalitou. Spracúvajme to a zverejňujme to, aby sme vedeli, kde treba investovať personálne zdroje alebo finančné prostriedky, \" odôvodnil poslanec svoj návrh.
 

Vyberte región